Jeszcze kilka tygodni i świętować będziemy Wielkanoc. Poza tradycyjnymi potrawami, które znajdować się będą na naszych stołach powinniśmy pomyśleć także o tradycyjnym wypieku znanym głównie we wschodniej Polsce jakim jest sękacz.
Bankuch (inna nazwa sękacza) wytwarza się wg. tradycyjnej receptury a jego głównym składnikiem są swojskie jaja (w dużych sękaczach nawet 40 szt.). Specjalnie przygotowana masa polewana jest na wałek, który kręcąc się nad ogniem powoduje przyrost potocznie zwanych sęków. Więcej o tych wypiekach można dowiedzieć się z Wikipedii.
Trzeba pamiętać, że sękacz jest ciastem bardzo związanym z naszym regionem i pieczony jest na Podlasiu od dawien dawna.
Szczególną popularnością cieszy się podczas uroczystości weselnych, komunijnych, świątecznych oraz w sezonie kajakowym – wśród kajakarzy coraz liczniej odwiedzających nasze strony.
Nadbużańskie sękacze z Podlasia!
Zamówiony może czekać na Was gotowy do odebrania po spływie a w innych okresach, kiedy już nie pływamy można zamówić go bezpośrednio u Ani Korzeniewskiej. Wszelkie informacje dostępne są u niej na stronie internetowej.